vineri, 21 decembrie 2018

CUTIA MUZICALĂ CU CILINDRU. TIPUL 4. ACŢIONAREA MECANISMELOR ADIŢIONALE (1)

ACŢIONAREA DE CĂTRE PRIMUL SUBANSAMBLU

  1. Cheie înlocuită cu un disc care serveşte drept suport. Este întâlnită la unele carusele de masă şi - mai nou - la unele globuri muzicale. Armarea arcului luând în mână jucăria şi rotind discul, după care - logic - jucăria este pusă înapoi pe masă (sau pe orice altă suprafaţă orizontală). Deoarece discul nu se poate roti deoarece serveşte ca suport, este logic că mecanismul se roteşte împreună cu jucăria în care se află.
  2. Cheie înlocuită cu partea mobilă a unui carusel de masă; spre deosebire de cazul precedent, baza caruselului este mult mai groasă, în ea găsindu-se un mecanism muzical în poziţie răsturnată. În acest caz, mecanismul nu se mai roteşte - acesta găsindu-se în baza caruselului.
  3. Disc cu desene care substituie cheia. Iniţial, aceste jucării (primele televizoare muzicale de jucărie - anterioare celor cu bandă de hârtie, jucării care, apoi, au fost considerate radio-televizoare sau radiouri) aveau şi un fel de buton solidar cu discul, buton care era, de fapt, înlocuia cheia. În prezent, discul desenat este faţa exterioară a unui scripete pe care se înfăşoară o sfoară, tragerea acelei sfori fiind echivalentul rotirii cheii pentru armarea arcului. Uneori, în faţa discului se află o rozetă cu 6 figurine şi un paravan care maschează - parţial - şi discul şi rozeta - ambele găsindu-se în spatele unui plastic transparent.
  4. Disc cu desene antrenat - prin intermediul unor roţi dinţate - de către un scripete cu dinţi pe circumferinţa uneia din feţe, scripete care substituie cheia. Spre deosebire de cazul precedent, în timpul armării, discul cu desene nu se roteşte deoarece una din roţile dinţate intermediare pivotează şi nu mai transmite mişcarea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu